Besök Öhn

Ön i Umeåälven är en härlig plats att besöka året om. Hälsans stig går längs västra stranden och är en populär motionsslinga. På vintern är isen runt Ön vältrafikerad av skidåkare och skotrar.

Majbrasan

Ett av Umeås största Valborgs-firanden hålls varje år på Öhns fotbollsplan. Arrangemanget slår rekord varje år i besöksantal och drivs av medlemmar från Öhns frivilliga brandkår. Till arrangemanget är alla välkomna och det brukar bjudas på både underhållning, fikaförsäljning och förstås en gigantisk brasa att värma sig vid.

Blandade pressklipp om firandet:
Umeå Tidning – 2018
Folkbladet – 2015
Närnytt – 2018

Hälsans stig

På Hälsans stig kan du ta en promenad när det passar dig i en omväxlande miljö där varje kilometer är utmarkerad. Du kan starta promenaden var du vill och sluta när det passar och själv räkna ihop antalet kilometrar du gått. Hela slingan i Umeå är totalt 10 km lång och är anpassad för rullstolsburna.

Hälsans stig är ett samarbete mellan Hjärt- och lungsjukas förening i Umeå och Fritid, Umeå kommun.

Se karta över hälsans stig här.

Öns hälsobrunn

Hälsobrunnen på Ön upptäcktes 1767. Detta ledde till en större inflyttning till Öhn och ett flertal sommarvillor uppfördes. Brunnsdrickning var populärt och ordinerades i slutet av 1700-talet av Fältskären (dåtidens läkare).

Brunnskulturen kan i Sverige delas in i dels den mindre kända folkliga källdrickningen, dels den mera formella och på mer eller mindre vetenskapliga grunder byggande brunnsdrickningen som infördes i Sverige av Urban Hjärne år 1678. Hälsokällor uppstod på flera platser i Sverige. Brunnsdrickningen och vattenkurorternas anseende bestod i närmare 200 år och fram till ca 1870. Då hade de medicinska kunskaperna ökat så mycket att vattenkurer inte var det främsta botemedlet.

Yoga på ön

I samarbete med Yoga studion bjuder vi in dig som vill njuta av morgonyoga och frukost hos oss på Lillåvägen 7.

Yogalärare från Yogastudion Umeå, se nedan
2:a juni – Moa Westman
9:e juni – Maria Bergmark
16:e juni – Moa Westman
25:e aug – Moa Westman

Vi hoppas få göra solhälsningar på gräsmattan men om inte vädret tillåter är vi i vår loge.

Ta med Yogamatta eller handduk om du har möjlighet.

Vi gör detta för att det är kul och allt överskott går till ett barnhem i Indien som vi stödjer:

Swish i förväg med namn och datum till 070-2427144. 100 kr enbart Yoga, 150 Kr yoga och frukost eller 500 kr alla fyra tillfällen yoga och frukost.

Hoppas du kommer:)

// Johan & Maria på Lillåvägen 7